úterý 16. února 2016

Jak se učit?

S nástupem na LF je určitě třeba si najít nějaký způsob učení. Z (většinou) gymplů je spousta lidí zvyklá na to, že se nějak extrémně neučí, pamatují si věci z hodin, maximálně si je přečtou. Tady je tomu ale jinak. Na přednáškách (u anatomie na 100 %) platí většinou to, že vás jen do tématu uvedou, ale detaily si musíte nastudovat sami. Otázkou pak pro některé studenty je, jestli na přednášky vůbec chodit a neučit se rovnou z knihy.

Pokud si zapíšete předmět Psychologie medika, tak v jedné z přednášek (asi 3) se dozvíte mimo jiné to, jak se nejefektivněji učit. Problém je v tom, že to musíte sami vyzkoušet, což zabere čas, který nemáte, protože se musíte furt něco učit. Uslyšíte, že si máte věci přepisovat, nahlas přeříkávat a tak podobně. Opravdu záleží na každém člověku. Já jsem si na začátku věci přepisoval, ale to mě přešlo, protože to prostě nejde - je to strašně časově náročné. Takže jsem si věci četl xkrát dokola, případně udělal nějaké body, abych se od nich mohl odpíchnout dál. Faktem je, když jednu věc čtete třeba už 7x, tak si to začnete pamatovat. Určitě je dobré si v anatomii kreslit, i když ne u všech témat to asi je k něčemu.

Ačkoli existují třeba kartičky na slovíčka, různé způsoby střídání přestávek a učení (na výše zmíněném předmětu vám třeba poradí se 20 minut učit a 20 mít přestávku, ale osobně si myslím, že by to bylo k ničemu vzhledem ke kvantu učiva, co musíte obsáhnout), učení ve skupinkách, tak moje vlastní technika je ...

prostě se učit. Musíte si sednout s tou knihou a číst, učit se. Je asi jedno, jaký konkrétní způsob zvolíte, ale musíte u toho opravdu sedět a učit se. Žádný internet, facebook, rozptylování. Pokud vám vyhovuje klidná hudba jako pozadí, tak proč ne. Problém je v tom, že se musíte tu látku naučit sami za sebe, takže vám nikdo nebude úplně vysvětlovat, jak na to, musíte na to přijít sami. A během toho se nezbláznit, stíhat se připravovat na všechny praktika a testy. Není to úplně procházka růžovou zahradou, ale časem se do toho dostanete. Je fajn (u anatomie), když se sejde téma na přednášce, které máte velmi brzo na praktiku. Kvůli přednáškovému týdnu na začátku se totiž nahromadí spousta informací naráz a pak v tom máte strašnej guláš. Když je ale právě přednáška, vy tam jste, děláte si poznámky, pak si to přečtete, čtete si Čiháka, napíšete si nějaký body, něco nakreslíte, tak si tu látku fakt dobře zapamatujete celou. Takových ,,náhod" se ale za semestr poštěstí tak 3. Takže bohužel nezbývá nic jiného než si sednout a učit se.

1 komentář:

  1. 20 minut učení a 20 minut přestávka? :D a to jsme jako kde, na fildě? :D

    Jinak asi jsi udeřil hřebíček na hlavičku, tak já zavírám net a jdu se učit :D

    OdpovědětVymazat