čtvrtek 11. února 2016

Histologie a embryologie I

V ZS se jedná pouze o histologii, i když ke konci budete mít i přednášky na embryolu.

První přednáška je fakt krutá. Probraná 4hodinová cytologie tempem zrychlenýho přehrávání v DVD rekordéru. Na konci se ještě dozvíte, že si máte udělat nějakej e-kurz? Ta první přednáška je prostě šílená. Uvidíte nějaký grafy, vyslechnete si nějaký rady a začnete.

Histologie je předmět, který se dělí tak nějak na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická spočívá ve znalostech cytologie, obecné histologie a části speciální histologie. Obecka je: epitely, pojiva, svaly, nervy. A ano, vím, že to jsou tkáně nebo tkáň. Speciální histologie zahrnuje kardiovaskulár, dýchací a imunitní systém. Praktická část je pak dívání se do mikroskopu a určení dané struktury, což je občas trochu problém. Praktika i přednáška je jednou týdně. Na praktiku se píše test, obdobně jako u anatomie. Pokud máte někoho jiného než dr. Mráze, tak musíte mít průměr do 3 ze všeho. Dr. Mráz má svůj speciální systém plusek a mínusek a roztodivných známek. Mně se ale vcelku líbil. Plus a mínus je pro vaši orientaci a nehraje nějakou roli, pokud to tedy není zápočtový test. Takže když se vám pak sejde třeba latina, fyzika a anatomie, tak můžete tu histolu pro jednou bez výčitek vynechat.

Vzhledem k tomu, že vám většinu času zabere anatomie, tak na tenhle předmět vám moc času nezbyde. Je ale vcelku fajn. Dělat diagnostiku tkání (tj. určit,co to za růžovou skvrnu vlastně je) je sranda.

K zápočtu budete potřebovat splnit test z histologických technik. Píše se na moodlu, určitě si projděte tak 25x ten zkušební test na moodlu a máte to v kapse. Dalšími podmínkami jsou zápočtové testy a preparátové testy minimálně za tři a pak i ten průměr do 3. Zápočtové testy jsou v podstatě 4 - první test z obecné histologie a cytologie je teoretický a praktický, to samé speciální histola.

Ačkoli mě baví, tak jsem se jí nevěnoval až zas tak moc. Pokud nemáte zápočet (zvlášť u dr. Mráze), tak to nevadí. Já ho taky nemám, protože jsem nestíhal jít na opravu. Nedělejte si z toho ale nic, je to normální.

O dr. Mrázovi se kolují různé zvěsti. Určitě jim nevěřte. Je milý, všechno důležité vám řekne během praktika, test píšete až na konci, takže ty informace ještě uslyšíte. Hodně toho ví, sám říká, že je to o cviku - on tam ty věci vidí, protože na ty mikroskopy kouká o pár (desítek) let déle než my. Nebojte se ho. Pokud od něj pak získáte zápočty, tak zkoušku uděláte bez problému.

*Doplněk: Zápočet z histologie jsem dostal na začátku července. Bylo třeba se naučit přednášky, cytologii z knihy a opravdu umět materiály na praktika, které kolují mezi studenty. Dejte si ale pozor, jsou tam chyby.

Žádné komentáře:

Okomentovat