pondělí 14. srpna 2017

Volitelné předměty 2. ročníku

Dnes přináším krátký přehled o volitelných předmětech ze druháku.V jaký den se předměty vyučují, je možné zjistit ze studijních plánu pro daný ak. rok.

 Ošetřovatelská péče u hromadných neštěstí a katastrof (teď už I a II)
Tohle dřív byly 2 kredity dost zadarmo, stačilo přijít 3x v pátek na seminář v jednom semestru. Je to předmět určený primárně pro sestry na dálkovém studiu, ale místa pro zapsání bylo víc než dost. Od příštího roku (17/18) ale existují I a II, změnil se navíc garant předmětu. Ten I je za 2 kredity, II je za 1. Požadavky se ale změnily a tak mírné nejsou. Jinak obsah byl zajímavý, ale většina lidí odešla co nejdřív. To mi přišlo dost blbý, když dostanu 2 kredity za to, že tam přijdu, tak tam aspoň zůstanu a neodejdu uprostřed výkladu jako polovina posluchárny. Můžete si tam totiž dělat, co chcete - koukat na film, učit se nebo třeba poslouchat přednášejícího.

Předmět za 1 kredit. Tuším, že je nutné tam dojít 2x nebo 3x, bývalo to taky snad v pátek nebo ve čtvrtek odpoledne. Vyučuje to externí člověk u UHK, ale prý to bylo fajn. Je to taky primárně určené pro sestry. Zápočet je za prezenci a seminární práci délky A4, je možno si vybrat témata. 

Vybrané kapitoly z topografické anatomie 
Tohle je předmět jen pro pár lidí. Zapsat si ho může celkem 15 studentů a jsou za něj 2 kredity. Hájek z anatomie to vede a vlastně si i ,,vybírá", kdo tam půjde. Pitváte si tam nějakej kus těla a dostanete za to kredity. Mně to docela stačilo v prváku, takže jsem o tom ani neuvažoval (ne, že by si mě taky někdy vybral :D).

Tělesná výchova 
Tělák je od příštího roku (17/18) jen jednosemestrální předmět, takže existuje I, II, III atd. Každý semestr je nově za 1 kredit, což dřív nebylo, býval dvousemestrální. Na výběr máte spoustu sportů a časů, kdy tam chodit. Tuším, že je nutné mít 13 prezencí, ale to je určitě fajn si ještě zkontrolovat s vyučujícím.

Kdo má ambice a zalíbil se na nějakym ústavu nebo ústav jemu, tak může zkusit i tenhle předmět. Je za dva kredity. Zápočet je za publikování práce nebo přednesení v EC. Je na to vyhrazený jeden den, kde prezentují všichni svočkaři.

Předmět za 2 kredity, kam musíte přijít snad 10x nebo i víckrát. Nezapsal jsem si ho, protože kromě prezence musíte pro zápočet taky udělat i prezentaci na nějaké téma. Vyučující se střídají mezi Soukupem a Mokrým. Většinou se ale končí dřív, případně to jsou pouze 2 hodiny, ne 3 za sebou.

Předmět za 1 kredit, garantem je děkan. Bylo to zajímavé, jde se tam 5x. Nic víc pro zápočet není třeba. Tak nějak jsem od toho ale očekával trochu víc. Jednou přednášející kvůli počasí nedorazil, jednou jsem využil povolenou absenci, takže jsem vlastně slyšel jen 3 přednášky. Myslím, že se většinou končilo o něco dřív. Nejzajímavější je určitě ta poslední.

Předmět za 1 kredit, podmínkou je 5x přijít a na každé přednášce napsat minitest a na konci test složený z těch minulých = to je prezence. Traduje se, že to nikdo nečte, ale doc. Slížová dost důrazně varovala, že kdo nebude mít aspoň 1 správnou odpověď, tak si pro zápočet půjde osobně k ní. :D
Musím říct, že tenhle předmět byl takovou krásnou vzpomínkou na prvák. Vidíte zase doc. Slížovou, ta už mluví tak, že se jen zeptá, jestli si tu věc z prváku pamatujeme, což je u ní do té doby naprosto nepředstavitelná věta. :D Zároveň tam přednášel i dr. Krs, kterého jsme měli loni na pitvy a byl taky moc fajn. Asi nejvíc sentimentu ze všech předmětů. Do Velké posluchárny nejdřív příjde jeden člověk z anatomie a druhou část má nějaký klinik. Pár hodin je dost zajímavých, u ortopedie jsem snad usnul.

Dva kredity za kurzy na moodlu a 2x prezenci. No, neberte to. :-) Zvládne se to udělat za jeden večer a pak si přijít pro zápočet. Sice jsem říkal, že na ten ústav už nikdy nepříjdu, ale tohle za to stojí. I když vlastně po někom můžu ten index jen poslat... :-)

+ vše z prváku, co nemáte splněno - psychologie medika, dějiny lékařství, seminář z biofyziky a 2 předměty z chemie v letňáku (jeden velmi krátký za 1 kredit, jeden delší za 2 kredity), taky existuje 

Obecně platí, že si můžete zapsat předmět i z nižšího ročníku, stačí mít splněnou prerekvizitu. Tu najdete ve studijních plánech. Taky je nepsaným pravidlem, že se zápočet uděluje na posledním praktiku/semináři/přednášce.

A jak to vypadá s volitelnýma předmětama ve třeťáku? No, mohlo by to být lepší. O dost lepší. Zvlášť když si představíte, že na jiných fakultách jsou volitelné předměty klidně za 6 kreditů. :-) Pokud to ale stihnete do zápisu a najdete si vhodný předmět z jiné fakulty, tak si ho můžete přes SIS zapsat taky.




Žádné komentáře:

Okomentovat