neděle 30. července 2017

Učení se přes léto


Tenhle článek vydávám o rok později, než jsem plánoval. Rozepsal jsem ho v době, kdy jsem věděl, že nestihnu udělat histologii v prváku do konce června.

Tak prvně:
Nebuďte smutní!
Já vím, že ten pohled na ostatní, kteří mají navíc často ještě strašně velkou tendenci se se vším chlubit na 10 sociálních sítích, není uplně skvělý, když vám něco chybí. To, že se vám něco nepovedlo na první pokus, není nic hrozného. Stalo se to už tolika lidem. A stane se to i tolika dalším. Nemusí vám sednout otázka, zkoušející, můžete být nervózní, nejste extra naučení nebo máte nějaké osobní trable. A i to je v pohodě. Však proto máte 3 pokusy, takže hlavu vzhůru!

Nebuďte vyplašení!
Zvlášť v případě, že je to první věc, která se vám nepovedla. Naopak zkuste pojmenovat tu příčinu trochu objektivně s malým odstupem času, poučte se a nedejte se. Jestli tu školu studovat chcete, tak to zvládnete.

Nebudu mít volno!
Stop. Volno mít budete. Stačí si ho udělat. Jestliže je konec června a vám něco chybí, tak termín bude nejspíš vypsaný na konci srpna nebo v září. Do té doby je času dost. Navíc jste se to už jednou učili, takže to půjde rychleji a znalosti se vám budou prohlubovat, pochopíte zase něco navíc, co ostatní už číst nebudou. Volno si můžete dopřát třeba na týden, dva, tři. Podle toho, kdy se zapíšete na opravu. Sami pak budete mít nutkání začíst něco číst. :D

Ale ostatní to mají!
No a? Jde přece o vás! :) Navíc termíny jsou normálně vypsané i v září. Neúspěch k téhle škole patří úplně stejně jako úspěch. Vážně. Hlavu vám nikdo neutrhne. Takže hlavně klid, svět se nepřestane točit, letadla nezačnou padat, Jolanda neztratí svůj dar. Navíc vězte, že existuje určité procento lidí, které něco opakuje každý rok. Je důležité si uvědomit, že semestr končí až v září. Nejsme na střední škole, na splnění požadavků máte čas až do konce září. A proto ho můžete s klidem využít.

Jedinou nepříjemností může být zápis volitelných předmětů. Ale to už jste fakt detailisti. Od 1. 7. se otevírá zápis pro ty, kteří mají všechno hotové. Tohle ale není záležitost, kvůli které byste se měli hroutit. Já dělal poslední zkoušku loni 31. 8. a vyšlo na mě místo všude, kam jsem chtěl.


4 komentáře:

  1. Malá a pravdivá útěcha, ale stejně je to na prd! :D Aneb poučení pro příště: makejte (makejme) dokud to jde (přes semestr), ať máme pak nádherné a ničím nerušené volno!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos poznávám ničím nerušené (až teda na praxi) prázdniny a je to super pocit! :D

      Vymazat
  2. Jolanda neztratí svůj dar :D :D :D No ještě aby! To by byl ten pravý konec světa :D

    OdpovědětVymazat