čtvrtek 15. června 2017

Biochemie II

Zdravím čtenáře po čtvrt roce, :-)

možná mám trochu zpoždění, ale dle toho můžete posoudit, jak mám tenhle semestr všechno na háku! :D

Kdo stihl prolustrovat můj článek ze zimáku, tak určitě dospěl k tomu, že chemie je nejhorší věc na světě. Teď s odstupem můžu říct, že tomu tak ani není. Letní semestr je docela sranda. Probírají se metabolismy tkání a tak různě věci, který fakt k něčemu jsou. Píšou se testy a minitesty. Záležitosti k testu se dají pochytit během semináře na úspěšný napsání. Psaly se 4 minitesty, museli jsme napsat aspoň 3 - systém +/-. Nepřipomíná vám to něco? :D Když člověk nějaký nenapsal, tak se pak na konci semestru opravovaly. Hodnocení dělá asi všeho jako v zimáku doc. Stoklasová. Budete taky přednášet prezentaci, buď na praktiku, nebo na semináři. Seznam dostane celá skupina a kdo první příjde, si první vybere téma (elektronicky myšleno). Když k tomuhle přičtete docházku, protokoly a průměr do 3 z testů, tak hádám, že máte zápočet. O absencích se dá s doc. domluvit. :-)

Na 1. praktiku si odeberete krev a během semestru z ní pak děláte různý testy. Možná to děláte metodama, který už se fakticky nepoužívají, ale třeba vidět elektroforézu svých plazmatických bílkovin je docela pecka. Během praktik se samozřejmě naučíte opět 100x pipetovat. Dělají se testy jako glukóza v krvi, různé lipidy (pedant by řekl lipoproteiny), minerály. Na konci se pak ještě vyšetřovala třeba žaludeční šťáva nějakého pacienta - vzorek byl už v laboratoři nebo moč na přítomnost krve, cukru, ketolátek (to se dozvíte, co je) a tak podobně. Můžete si otestovat i svoji moč s papírkem, nikoli 3 hodinama metod. :D Taky se během testování pomocí proužku asi nemůžete polít nějakým roztokem jako já. A to se vyplatí. Na praktiku nám jednou houkal i alarm, takže se vyply kahany. Poplach ale k ukončení praktika nevedl. :(

Musím říct, že se během roku změnilo moje nazírání. Chemie mě začala fakt bavit a fyziologie začala být divná a otravná. Několikrát na chemii uslyšíte, že fyziologie jen kopíruje znalosti chemie a dle mého k tomu přidá trochu fyziky, tabulek, hodnot, aby se mělo co učit zpaměti a to je asi tak vše.

Jsem docela rád, když vám při učení na zkoušku začnou ty věci dávat smysl. A u chemie je to natolik hezké, že vám začne dávat smysl, jak fungují věci v těle. Bylo to asi nejzajímavější, co jsem se kdy na týhle škole učil.

Nevím o nikom, kdo by měl nějak moc veliký problém se zápočtem. V den zkoušky se píše ráno od 7! test na kampusu v přednáškové místnosti. Je na něj 40 minut a je nutno ho napsat nějak lépe než na polovinu, alespoň z mých letošních informací. A to se říkalo, že stačí nějakých 33 nebo i míň. Ono taky přijde na zkoušejícího. Jsou zkoušející, kteří se na ten test ani nepodívají, někteří vám jako výchozí známku na ústní dají tu z testu. A pokud jste testu moc nedali a půjdete k prof. Řezáčové, tak je dost pravděpodobné, že se v tom bude rýpat. Po testu nicméně čekáte docela dlouhou dobu až klidně hodinu, až se opraví testy. Pak se začnou volat lidi ke zkoušejícím. Letos zkoušeli prof. Řezáčová, doc. Stoklasová a Cerman a dr. Tomšík. Systém ještě funguje tak, že si studenti sami vylosují skupinku ze svých vlastních řad k určitému zkoušejícímu. Říká se, že na chemii jsou fajn. Já si myslím, že to docela platí. Zkoušela mě prof. Řezáčová. Jde z ní občas trochu strach, ale je fakt v pohodě. :-) Zkoušení probíhalo pohodově, nabídnou vám tam klidně i něco k pití, je to i vcelku rychlé. Tomšík je prý tutovka, Cerman je takový hodný dědeček - je fakt boží! :D, o Stokládě ví každý své. Nějak jsem si nedokázal představit, že tenhle předmět udělám, ale nakonec to bylo docela fajn.
Na zkoušku jsem se učil asi 14 dní ale tak polovinu času během výuky. Říká se, že optimální doba jsou dva týdny, myslím si, že za 10 dní se to stihnout dá taky. Důležitý je umět principy. A taky asi enzymy, v chemii je všechno o enzymech.

Chtěl bych poradit lidem, kteří by v tom trochu plavali, aby si udělali systém. Metabolismus aminokyselin není tak strašná věc, když zjistíte, že glycin je dost jednoduchá aminokyselina, přechází v serin, tam se mění jen hydroxymethyl, v threoninu je zas navíc jen uhlík. Co z nich vznikne tak nějak odvodíte, pokud znáte složky citrátového cyklu. A pak je to už fakt jednoduchý! Doufám, že jsem to teď nepopletl, přece jen se mi ty informace vytrácí každý den. :D Radil bych taky kreslit a dělat si poznámky. Jak na seminářích, tak třeba i z těch knih.

Letos jsme měli poprvé jiné otázky, to samé bylo i na biologii. Jsou tři bloky, první je lékařská diagnostika, druhý metabolismy a třetí funkční biochemie. V podstatě to znamená, že na první blok se učíte z návodů na praktika a přidáte pár dalších věcí, druhý je kniha č. 1 a třetí je tak nějak aplikované vše na různé orgány a systémy. Je to i dost právě fyziologie, akorát mi přijde, že tady člověk pochopí podstatu té věci. Učit se dá z přednášek, jsou fakt dobrý. V podstatě tedy nijak nepotřebujete znalosti ze zimního semestru. Je fajn ale tušit, co je ten aldehyd, protože pak nějak tušíte, co to má za vlastnosti a že se to ve skutečnosti vyskytuje v tom těle a jsou to i normální věci.

Na závěr bych uvědl třeba příklad s tím, jak poznáte, co je s játrama. Jak jsem už psal, v chemii je všechno o enzymech. V hepatocytu jsou v různých částech buňky různé enzymy. Asi jedna ze tří znalostí z biologie, které by vám mohly utknout v hlavě, je to, že když se ta buňka poškodí, poškodí se její membrána, dojde k nekróze (tj. žádný váčky, prostě se to rozbije), tak se vyplaví enzymy do oběhu a ty se dají stanovovat. Takže typické enzymy pro játra jsou ALT a AST, jsou to enzymy metabolismu aminikyselin, protože játra mají asi 130 funkcí a mezi nimi tohle. Tak to si stanovíte. Když je toho hodně, tak bude problém. Zmiňovanou elektroforézou taky zjistíte, jestli se něco děje. Játra syntetizují plazmatické bílkoviny (albumin, alfa a beta globuliny). Když vám pak vyjede křivka, kde je míň albuminů = míň se systetizují, ale víc třeba proteinů akutní fáze (známý je CRP, ale je jich mnohem, mnohem víc), tak víte, že se něco děje. A můžete zkoumat dál. To je aspoň moje představa, hádám, že na interně nebo kde se toho dozvím víc. :D

Chemii zdar, biochemii obzvlášť! Protože ta evidentně k něčemu je. A je všude.

P. S.: Mám rozepsaných několik článků, ale dokončit je momentálně pro mě představuje utrpení. Mějte trpělivost a dočtete se víc. :)

A taky se třeba dozvíte něco víc k upírům u porfyrií...

Žádné komentáře:

Okomentovat