úterý 26. dubna 2016

První pomoc

První pomoc je jeden ze dvou předmětů (další je latina), který mi připomněl po půl roce, že vlastně studuju medicínu.

Dostanete se poprvé do nemocnice, máte dvě přednášky a tři praktika.

Na přednáškách si budete připadat jako na tribunálu Harryho Pottera, protože přednášková místnost na ortopedický klinice jako by ji z oka vypadla. Budou vám přednášet lidi z oboru, takže to je zajímavé. Akorát by si přednášející měli uvědomit, s kým mluví. Jsme půl roku na LF, takže neznáme odborný klinický termíny, nejezdíme sanitkou, ani nereponujeme kosti (pokud někdo jo, tak pardon).

Praktika jsou tři. První je o krvácení, obvazech a stabilizované poloze. Druhé je resuscitace a třetí je resuscitace dítěte + zápočtový test. Na praktika jste rozdělení na dvě podskupiny jako na latině.

Naučíte se udržet dva hlavní orgány ve funkci, tj. srdce, mozek, poznat kdy resuscitovat a něco zavázat. Pokud budete mít štěstí (jako já), tak vás vezme váš praktikant hned první praktikum na exkurzi na emergency, což bylo něco. Těch pár minut tam mi dalo mnohem víc motivace než celý zimní semestr. Vešli jsme na akutní příjem a tam koukali do ambulancí, zrovna tam někoho přivezli, lékařka nám ukazovala všechny přístroje a nástroje, koukli jsme se, jak vypadá sál (bohužel byl bez pacienta, teda i bez lékaře).

Zápočtový test je 5 jednoduchých otázek. Všechno zopakujete během posledního praktika, není třeba se na to nijak připravovat. Součástí zápočtu v naší podskupině ještě bylo předvedení CPR (resuscitace) na figuríně, což jste dělali i ty praktika předtím. Některé skupiny měly jen test. Zápočet se psal někdy v březnu tuším, takže to bylo krátké a pohodové.

Je to předmět za 1 kredit. Nevím, jestli ho někdo někdy nedal, proslýchá se, že to dají všichni, takže o to větší stres to je při psaní toho testu. :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat